Een thesis over osteopathie bij konijnen, waarom niet?
Mijn eerste konijn was een Hollander en heette Margootje. Ze kwam van de markt en ik kreeg haar voor mijn negende verjaardag. Margootje woonde in de tuin, at afval van de groenteboer en mankeerde nooit iets. Ze liet zich rondrijden in een wagentje, ging mee wandelen aan een tuigje en leerde mij hoe leuk konijnen zijn. Ze stierf aan een hartaanval toen ze 10 was.
Tijdens de studie osteopathie bij dieren begon ik mogelijkheden te zien voor de osteopathische behandeling van konijnen.
Een veel voorkomende klacht waarmee konijnen de dierenarts bezoeken is een motiliteitsstoornis (bewegingsstoornis) van het maagdarmkanaal. Dat is het onderwerp van mijn thesis geworden.
De vraagstelling is wat een osteopathische behandeling de patiënt te bieden heeft en of het konijn een geschikte patiënt is voor de osteopaat. Ik heb mij hiervoor grondig verdiept in de anatomie, neurologie en haematologie van het maagdarmkanaal van het konijn en van de weefsels en organen die er bij betrokken zijn, zoals de lever en de pancreas.
Ik heb mij afgevraagd waarom konijnen toch zo vaak problemen hebben met hun verteringsproces. Mijn antwoorden zijn te vinden in de hoofdstukken over pathologie, de biologische klok en beweging. Daarna begint de vraag wat de osteopathische relaties en de onderzoeks- en behandelmogelijkheden zijn, die in hoofdstuk 5, 9 en 10 besproken worden.
Ik ben ervan overtuigd dat de osteopathie hier een toevoeging
en soms ook een genezing van het probleem kan bieden.
Naschrift: De volledige thesis is geen materiaal voor de doorsnee konijnenhouder. Ben je echter professional (dierenarts, osteopaat, fokker) en heb je interesse in een hardcopy van de volledige thesis dan kun je me hier contacteren.