Spondylose bij het Konijn

 

Spondylose leidt tot een veranderde bewegingsmogelijkheid van de rug, waardoor overbelasting en spierpijn extra pijn veroorzaken. Met osteopathie is de spondylose niet te genezen, maar wel de spierpijnen.

Over spondylose

Spondylose is een slijtageproces wat bij konijnen vrij vaak voorkomt in de onderrug. Onder aan de wervels ontstaan botwoekeringen, die later naar elkaar toe groeien en zich met elkaar verbinden. In dit geval is er een brug tussen de wervels ontstaan, waardoor de rug verstijft en niet meer soepel kan bewegen. Deze vorm van slijtage begint bij konijnen vanaf een leeftijd van ongeveer 4 jaar en wordt het meest gezien bij vrouwtjes van midden – en grote rassen. Langzaamaan verandert een actief en springerig konijn in een ‘oud’ lijkend dier dat liever op één plaats zit en weinig beweegt.

Wat de oorzaak van spondylose precies is, is niet bekend. Wel zijn er factoren die deze aandoening in de hand werken, zoals overgewicht en te weinig bewegingsruimte. De gevolgen van deze ziekte kunnen groot zijn: met een stijve en pijnlijke rug is het niet gemakkelijk voor het dier om zijn vacht te verzorgen, zijn oren te krabben of om de zachte keuteltjes uit de anus op te eten die broodnodige voedingsstoffen bevatten. De voetzolen kunnen door het vele zitten besmeurd raken met urine en ontlasting en zelfs gaan ontsteken. De spieren van de achterpoten verslappen en verkrampen, waardoor het moeilijk wordt om het hok in en uit te springen.

Ziet u deze verschijnselen bij uw konijn, dan is het raadzaam om een röntgenfoto te laten maken waarmee de ziekte gemakkelijk op te sporen is.

Genezing is niet mogelijk en de verstijving zal in de loop der jaren steeds verder gaan, maar aan de pijn die daarmee gepaard gaat is natuurlijk wel iets te doen. Pijnstillers zorgen ervoor dat uw konijn zich prettiger voelt, meer wil bewegen en zich beter verzorgt.

Voor een goede verzorging van een konijn met spondylose zijn de volgende maatregelen van belang:

– zorg dat uw konijn geen overgewicht heeft;

– houd de vacht, de huid en de oren dagelijks goed schoon;

– stimuleer het bewegen, bijvoorbeeld door voedsel op verschillende plekken neer te leggen;

– en overleg met uw dierenarts over het geven van pijnstillers;

Het hok en de ren kunt u als volgt aanpassen:

– maak het nachthok en de ren gelijkvloers en haal trappetjes en instapjes weg;

– zorg dat de poephoek gemakkelijk bereikbaar is;

– verschoon de poephoek dagelijks en zorg voor een goede vocht-absorberende onderlaag;

– een dikke laag strooisel in het hok en in de ren maakt de kans dat de voetzolen beschadigen

zo klein mogelijk;

– strooi het nachthok ruimschoots op, zodat het dier bij kou onder het stro een holletje kan

maken;

Spondylose is helaas niet te voorkómen, maar met een goede verzorging en een aangepaste leefruimte kunnen konijnen met deze ziekte nog lang een prettig leven leiden.